2007. október 26., péntek

Horgászat

Ma hajnalban kimentünk a tengerre némi halgyilkolászás meg egy-két sellő beszerzése céljából. Reggel 6-kor indultunk. A kikötő hajnalban:
Ilyen a napfelkelte a Perzsa-öbölből:
A seggünk alatt 2db 200 lóerős motor dübörgött... A hajunk meg lobogott a menetszélben. Élmény volt!
Megtaláltam az orkok szülőhelyét, Szauron tornyát. A helyiek szentségtelen nyelvén Burj Dubainak hívják...
Közben az emberek sem tétlenkedtek, felépítették saját tornyaikat.
Jó fél órát mentünk befelé, ez itt már a nagy hajók és remélhetőleg halak világa. Itt van nem messze a Hormuzi-szoros bejárata (vagy kijárata - kinek hogy tetszik). 35 hajót láttam, valszeg az átkelésre várakoztak.
Persze horgásztunk is, meg halat is fogtunk...
A zsákmányunk, kb. 15 kiló hal.
Innentől kezdve lehet irigyelni... Ez így már nagy királyság...
Így el lehet viselni Dubait. Egy kis bizonyíték, hogy tényleg itt vagyok ;)
Napsütés, tenger, jó társaság, sör, horgászat, Dubai... Jó ez így együtt. Így is lehet élni.
Kellett ez a kis kaland, sokat dobott a hangulatomon még akkor is, ha sellőt nem sikerült fognom. Pedig lógattam ám a kukacomat rendesen...
Jut eszembe, otthon mikor láttátok utoljára a napot? ;)
Azt tudtátok-e, hogy Orbán Viktor arab? Al Csuti... Bocsi az erre érzékenyektől...

2007. október 22., hétfő

Balhé, közlekedés

Otthon Bp-n ami van, az gáz. Mire jó ez? Kinek jó ez?
Lehet, hogy elhamarkodottan döntöttem, mikor megbeszéltem a főnökömmel, hogy nem maradok december közepe után? Nem hiányzik nekem az a sok nemzeti hős meg szabadságharcos...
Itt legalább béke van. Amit a sejk mond, az úgy van. Pofázni lehet, csak nem érdekel senkit. Legfeljebb a rendőröket. Itt a rendőrök nem basztatják a népet. Nem igazoltatnak csak úgy, sőt, simán ledudálják a rendőrautót az útról, nem történik semmi, nincs seggbegumibot...
De ha karambol van, akkor a rendőr szava szent. Vitázni lehet, csak irány az indiai seggbedugósba... Láttam már összetört taxit, a sofőr elfutott. Vagy vízuma, vagy jogsija nem volt. Mesélték, hogy egy autós elkent egy bringást, de mire kihívta volna a mentőket már el is tűnt a biciklis. Biztosan legálisan volt itt. Véleményem szerint az autót vezetők legalább felének nincs is jogsija. Amiket bírnak csinálni... Körforgalmon nyílegyenesen át, aztán meg dudál veszettül, ha valaki szabályosan menne. Sávváltás az úgy működik, hogy rádhúzza a kormányt, aztán győzzön ez erősebb. A visszapillantó tükröket nemigen szokták nézni. Az alapvető udvariasság abszolút hiányzik a közlekedésből. A besorolás az a lehetetlen küldetés kategória. Ha van egy megfelelőnek ítélt méretű lyuk, oda szépen határozottan be kell húzni a kormányt. Ha mindezt megsegíted némi dudaszóval, akkor majdnem biztos a siker. Az index nem számít semmit sem. Az, hogy véletlenül egy kicsit is lassítsanak csak úgy maguktól, az ki van zárva.
Itt nincs demokrácia, meg ombucmanó, meg nyilvánosság... Ha nagy hülyeséget csinálsz nagyon elvisznek. Ha nem csinálsz hülyeséget, nem piszkálnak. Ha nem indexelsz, nem tartod a sávot, forgalommal szemben bringázol, nem piszkálnak. Ha piroson mész át és elkapnak megbüntetnek.
Viszont interneten le lehet kérdezni, hogy is állok a büntetésekkel. Hasznos dolog. ;) Meg vannak automaták is, ahol befizetheted a büntetést. Ez is hasznos.

Visszatérve a hozzászólás elejéhez, alaposan el kell gondolkodnom azon, hogy kici orkockák vagy szabadságharcosok között szeretnék élni.

2007. október 19., péntek

Pia+buli

Ma voltunk a titkos forrásnál beszerezni némi sör és egyéb alkoholkészletet... Oda jár a fél Emirátusok. Ott van a fehérek, meg a nem annyira hithű arabok találkozóhelye.
Ilyent még tényleg nem láttam. Amiben nincs legalább 4% alkohol, azt ott nem lehet kapni. Nosza, teszteljük is a boltot gyorsan, van-e Laphroaigh... Volt. Két féle. Volt vagy 30-40 féle whiskey, 30 féle sör, meg amit még el tudtok képzelni. Viszont nem volt jéger meg unikum. Ezek nélkül csak kibírom valahogy... ;) Be is újítottam pár karton sört, meg néhány viszkit.
Mert itt Dubaiban az ember előtt két út áll, az egyik az alkoholizmus, a másik pedig járhatatlan...
Borokból a fél világ termékei megtalálhatók, magyarokat viszont nem találtam. Pedig állítólag néha vannak iyenek is. Viszont a Burj Al Arabban lehet 6 puttonyos Tokaji Aszút kapni. Nem sokkal drágább, mint egy Rolls Royce. ;)
Szerda este elmentünk a Jumeirahba Beach Hotelbe - "a Hullámba" ( http://www.jumeirahbeachhotel.com/ ) sörözni, ott jó kis búzasört lehet kapni. Nagyon jó kis hely. Az öt csillagához képest nem drága. De nagyon profin meg van csinálva. Legközelebb fényképgépet is viszünk. Az előcsarnokban a tetejéig egy kompozíció van, ahol Dubai -illetve a Burj Dubai- a világ közepe, mellette a Hold, körülötte a csillagok. Mindez 25 emelet magasságig kiépítve... Ilyent sem láttam még.
Van egy panorámalift, ami felmegy kívül a 25. emeletig, ott van egy étterem, semmi más, úgyhogy nem igazán lehet nézegetni.
Csütörtök este volt egy kis reset, kezdtünk a szokásos Sport Bárral, aztán átmentünk egy másik szálloda aljában lévő szórakozóhelyre. A bejáratnál nagydarab néger kidobóemberek álltak, ahogy mentünk befelé sorra lepacsiztak velünk. Biztos azt hitték hazajött a gazda... Itt élő zene volt, mégpedig rock. Elég röhelyesek az indonéz, filippínó, meg egyéb ferdeszemű rockbandák. Kicsi vézna emberkék hatalmas gitárokkal, pici vékony csajok, seggig érő hajjal. Ez utóbbiak vagy énekelnek, vagy állnak és csak a fejüket rázzák. A zene nem volt rossz, csak iszonyatosan hangos. Hajnalig söröztünk. Ez már hiányzott.
Holnaptól megint a bánya, jövő hét végén pedig egy kis tengeri horgászat...

2007. október 14., vasárnap

Eltelt egy hónap...

Eltel egy hónap. Történt jó és rossz, kicsi és nagy, mindenféle és minden téren.
Az tisztán látszik, hogy nem tudom megszokni a mindenféle színű, szagú embereket. Meg a kultúrájukat. Már a nyaralás alatt a törököknél is ezekkel voltak gondjaim. Egyszerűen nem tudok hosszabb távon velük együtt élni. És képtelen vagyok elfogadni ezeket a szokásokat, legyenek azok életviteli vagy éppen vallási dolgok. Ez ellen egyet lehet tenni, elmenni innen.
Csak az a baj, hogy ezek jönnek utánam...
Pedig itt van fejlődés, próbálják átvenni a nyugati életvitelt, de csak egy sajátos keverék lesz a dologból. Milyen lehet akkor ázsia? Meg ahonnan a mindenféle emberek jöttek?
Azt sem értem, hogy mi vesz rá magyar, német stb. embereket, hogy ide költözzenek? A csillogás, a pénz, amit otthonról látnak? Dubai nem ilyen. Két hétre igen. Egy szállodából, kis kiruccanásokkal. De a hétköznapok, meg a belváros, Bur Dubai este 7 után, az nem. (nem a közbiztonsággal van a baj, az meglepő módon működik, nem is akárhogyan...)
Meghogy szeretik az arabokat... Csakhogy itt olyannal nem fognak találkozni, kapcsolatot kiépíteni. Azok nem vegyülnek a többiekkel. Akikkel találkozni fognak, azok olyanok, akik mellett otthon jó esetben közömbösen elmennek az utcán.
Találtam olyan fórumokat, ahol kérdezgetik az emberkék, hogy van angol nyelvtudásuk, tanári meg ilyen-olyan diplomájuk, meg Norbi fitnesszedzői papíruk oszt azzal tudnak-e bármit kezdeni itt. Nekik csak ajánlani tudom, hogy először menjenek el otthon egy kisebbségi iskolába. Ha azt élvezik, akkor kijöhetnek ide sok színes lurkót oktatni. Szánalmas...
Orvosok: a jó orvosi állások már be vannak töltve. Vannak még a közkórházak, meg a most épülők. Lehet, hogy modernek, jól felszereltek meg talán még jól is fizetnek de az itteni emberek kultúrájából kiindulva jó gyomor kell hozzá. Nekem annyit nem tudnának fizetni...
Persze, jól lehet keresni. De az sem mindehol van így. Az árakat nem szabad átszámolni, mert csalóka. Pl. egy sör egy bárban átszámolva drágának tűnik. De arányaiban az itteni fizetéshez viszonyítva sokkal olcsóbb, mint otthon egy hasonló helyen.
Ha valaki csak pénzt akar keresni, és toleráns más népek, kultúrák iránt, annak ez egy kánaán lehet.
De ez nekem nem megy. Uff, én beszéltem!

2007. október 13., szombat

Végre vége...

... a ramadánnak. Kezd élet költözni a városba. Előbújtak a pingvinek és a páncélos pingvinek. Merthogy ilynek is élnek errefelé. Az előbbiek a helyi férfiak, talpig fehér-fekete bő ruhában. Az utóbbiak az asszonyaik, akik a fejük búbjától a talpukig feketében vannak. Egy kis résen keresztül lesegetnek kifelé. Ma láttam egy bandzsát is, hát az nagyon röhejes volt.
Kinyitottak a kávéházak, éttermek. Ennek örömére el is rongyoltam kajálni a közeli Pizza Hut-ba, jó kis tengeri herkentyűs pizzát ebédelni. Jó volt.
Visszafelé sétáltam egy jó nagyot, megnézegettem a kirakatokat, bementem néhány üzletbe. Ugyanazt lehet kapni mint otthon és legalább egy áfányival olcsóbban. Ha nem bazárban vesszük meg a cuccot, hanem valami normális boltban, szinte mindenhez adnak világgaranciát. Csak otthon a szervizeseknek kéne elmagyarázni, hogy mit jelent a világgarancia.
A Columbia cuccok pedig 30-50%-kal olcsóbbak. Csak nincs nekik méret. :(
Valamikor megyünk a titkos beszerzési forráshoz piáért. Mert rendes muzulmán, ramadán alatt nem dolgozik... Piát azt itt sehol nem lehet kapni, csak a bárokban. Jól jönne néha egy sör v. egy viszki esténtént. Azt mondták a srácok, hogy ami pia ott nem kapható, az nem is létezik. Meghogy olyant én még nem láttam. Elhiszem. Sok mindent nem láttam még.
De azért szerintem tudnék olyan piát mondani, ami ott nincs. Majd kiderül...

2007. október 11., csütörtök

Vegyesfelvágott II.

A héten több dolgot is láttam Móriában. Kiderült, hogy nem voltam még mindenhol. Azt hittem, hogy megjártam már a tárnák mélyét. De nem. Mória feneketlenül mély. Vannak kiválasztottak, akik tudják az utat lefelé. Jövő héten én is a beavatottak közé fogok tartozni. Lemehetek Mória feneketlen mélységeibe, ahonnan kevesen tértek csak vissza. Kaptam izelítőt az ott rejtőző szörnyetegekről. Baktatunk a kollégámmal kifelé a bányából, mikoris felcsapódik az egyik oldalsó tárna kapuja, majd kirepül mögénk egy vasdarab, majd egy kalapács. Az üvöltést már csak később halljuk: "Giant rat!" És tényleg. Ekkorát még nem láttam. Mint egy macska. Csak kétszer olyan hosszú...
Már értem, hogy a kici orkockák miért vadásztak rá ekkora lelkesedéssel... Két napi sült husi futott ott el...
Szóval lehet, hogy találkozni fogok a Balroggal is. De ha a sors könyvében ez van megírva, ám legyen.
Viszont abban biztos vagyok, hogy otthon a legsötétebb cigány illemtanár az itteni orkokhoz képest. Mosnám a kezemet az ebédhez, a szutyok meg ott mossa a büdös lábát a mosdókagylóba. Ez náluk így szokás, megy vagy jött imába/imából. Ott a zuhanyzó pár lépésre, mossa ott... De az is lehet, hogy nem tudja mire való a zuhanyzó. Csak a teknőt ismeri.
A következő is kifésülködött, kimosakodott mérnök ork - akkorát turházott a mosdóba, hogy majdnem összehánytam magam. Pedig azt hittem, láttam már sokmindent. Szóltam, hogy legalább öblítse le, erre valamit motyogott, aztán megtette. De kollégáim elbeszélései szerint nem egyedülálló esettel állok szemben...
Szóval ilyenek történnek mostanában errefelé.

2007. október 7., vasárnap

Pazarlás, Feri, és egyebek

Hogy kerül ide a Feri? Tudjátok melyik? Hát a Gyurcsányék pici fia. Vízum a magyaroknak csak azóta kell, mióta Feri viccelődött a (talán) szaúdi focistákon. De arról, hogy onnantól kezdve kell vízum, nem szóltak otthon a hírek. Legalábbis ezt pletykálják errefelé, nem néztem utána az igazságnak. Ha megnézitek, tudassátok velem is az igazságot.
De az is biztos, ha valaki kap rezidens vízumot, akkor annak helyi jogosítvány kell, nem elég a nemzetközi. EU tagállamok lakóinak az otthoni jogsi alapján kiállítanak egy megegyező érvényességi idejű helyi jogsit. Kivéve a magyaroknak. Nekik kell vizsgázni.
Itt az építkezésen megy a pazarlás rendesen. Pénzük az van, nem számít, hogy hányszor csinálják meg ugyanazt a munkát. Két hete letérköveztek egy területet Móriában. Tegnap elkezdték feltörni, mert valami oszlopokat raknak oda. Aztán újra lekövezik.
Ugyanez a helyzet az induló oldalon is. Mindent leraktak márványlapokkal. Aztán felépítették a check-in pultokat, szarráfúrták a márványlapokat. Mert a pultok alatt álpadló lesz. Közben a csarnokban a márványlapokra felállították az állványzatot, mert a tetőn még kellett burkolni, meg mittomén. Persze már akkor is potyogott minden a földre. Aztán lebontották az állványokat. A sok kis orkot nem érdekelte/nem fogta fel/nem is tudja mi az ezért a magasról dobálták a lebontott fém állványok elemeit. Ez adott a lapoknak. De semi baj, már cserélik a sérülteket. Csak a gond ott van, hogy ami nem sérült, az már kicsit kopottabb, nem annyira fényes, mint az újak. Szóval ezt mégegyszer újra fogják lapozni. Ha ez megéri az araboknak, ám legyen.
Hamarosan véget ér a ramadán. Akkor megnő a forgalom, kinyitnak a boltok, éttermek, kávézók. Végre lehet kajálni napközben is bárhol, nem kell a zsebemben hazacsempészni a buggyantott bárányszemeket.
Kaptam emilben egy utazási ajánlatot amiben soha vissza nem térő kedvezménnyel hirdetnek 8 napos sharjahi nyaralást. Ez Dubai mellet van pár km-re. Csak az itt a bibi hogy nem említik, ebben a tartományban élnek a legvadabb muzulmánok. Itt még az alkohol birtoklása is törvénybe ütközik. Állítólag a szállodákban sincsen. Szóval narancsléimádók, hajrá!

2007. október 3., szerda

Dubai Marina

Mint ígértem néhány kép a múltkori esti kiruccanásról.
A kikötő:
Az utóbbi képen lévő teraszra ültünk le.
A vendéglátóipari egységben pedig ez történt:
Szóval jól telt az este. Végezetül mégegy kép:
Ez a hely kicsit jobb, mint Mória...

2007. október 2., kedd

Hétköznapok II.

Az általános hangulat a kollégákkal igen jó. Ma például ultiztunk, mondjuk a szinvonalról sok mindent elárul, hogy én voltam a májer.
Móriában az orkok köszönik jól vannak. Felfedeztem egy kasztot az orkok között - a létrás orkokat. Külsőleg semmiben nem különböznek a többitől, de amiről meg lehet ismerni őket, az -nevükből adódóan- a létra a vállukon. Ezek semmit nem dolgoznak, csak oda viszik a többi orknak a létrát, ahova kell. Ott letámasztják, mejd leülnek a tövébe. Ketten vannak, a létra hosszától függetlenül. De legalább profik. Jött velem pont szembe egy ilyen páros a folyosón. Na, már kezdtem volna kikerülni a csapatot, mikor egyszer csak eltűntek előlem. Gyakorlatilag egyszerre léptek oldalra, így a létra egy szempillantás alatt sávot váltott, majd folytatta az útját... Na ez a profizmus. Hány év kellett ehhez?
Tegnap este voltunk a Dubai Marina-ban, ez egy mesterséges öböl, ahol yachtok sorakoznak, hátul van egy bolt, ahol megmondod, hogy a 225-ös yachtot szeretnéd, és viheted is. Körben ameddig a szem ellát épülnek a felhőkarcolók. És persze félkész állapotban is ki vannak világítva. No nem egyszerű fehér fénnyel, hanem színesen. Nagyon szép. Egy dolog rontotta a hangulatot, hogy semmi szeszt nem lehetett kapni. Szóval narancslé+ásványvíz kombót ittunk.
No meg persze sisáztunk. Eperízűt... Majd lesz egy-két kép is, mihelyst megkapom a memóriakártyát...
Egy átlagos felhőkarcolóban Marinában egy 40-45 m2 garzon 10-11m HUF. Egy 65-70nm-es 30 misi. Lehet, hogy nem érdemes Bp-n venni lakást? Viszont itt az a baj, hogy a tulajdon az araboké marad, mert amit megveszel az 99 évre lesz csak a tiéd. Utána lehet elölről kezdeni. (Az elölről-t jól írtam? ;) )
Egyre több a program a kollégákkal, viszont most kezdem érezni a honvágyat. De majd elmúlik, ezen mindenki átesett. Tegnap a német nagyfőnök behívott és érdeklődött az esetleges hosszabítási szándékom felől. Nagyon meg lehetnek szorulva, ha 2,5 hét után hosszabb távon számít rám...
Amúgy a ramadánnal még mindig fullon vagyok. Úgy könnyű önmegtartóztatni, hogy nincs mitől. De ha mondjuk zabálhatnék az arabok orra előtt, na az már tényleg kihívás lenne nekik...
"-Pityesz, mikor megyünk megint narancslevezni?
-Ne b.szogassatok! Nem tudtam, hogy ott nincs sör..."