2007. november 9., péntek

Jutalomjáték

Sok minden történt az elmúlt két hétben...
Az orkok a Móriában vegetálnak, köszönhetően a Hajdú sajtnak, de azért szaporodnak is, a fene a barna pofájukba... Viszont az lehet, hogy a sajt által okozott genetikai mutáció eredménye a drótcipelő ork. Ezeket kb. 2 hete fedeztem fel. Az ismertetőjelük, hogy több méter drótot visznek a vállukon feltekerve karikába, olyanok mint egy kígyó. A létrás orkokkal ellentétben itt nincs meg az összhang a csapattagok között, ezért némelyik véletlenszerűen lekanyarodna valamelyik oldalsó tárnába, a többiek meg mennének a helyes irányba. Ilyen kor nagy kiabálás meg lökdösődés veszi kezdetét. Általában a többség győz, a rossz útra tévedő kici orkockánk meg átkerül a kígyó végére. Ilyen egy lefokozás orkéknál...
A genetikai mutáció eredménye lehet a párhuzamos-soros átalakító ork is... Kici orkockáink szépen tekerik le a dobokról a kábelcsatornával párhuzamosan a 6-8 eres kábeleket több tíz méter hosszan. Egyszer csak valamelyik dob leürül, a kábel elfogy... Ekkor ugrik elő a párhuzamos-soros átalakító ork, aki szépen leszigetelőszalagozza a kábel végét, majd ezt hozzászigetelőzi a többihez. Eggyel kevesebb kábel megy tovább. A végcélig már csak 2-3 kábel megy el... Aztán ez a műalkotás bekerül a kábelcsatornába, fedél, feledés jótékony holmálya, stb... Vajon ez lehet az oka, hogy az Arrival-on az összes kijelző a "System Communication Error" üzenetet hajlandó csak kiírni?
De ezzel le is zárnám a bányabeli orkok bemutatását.

A helyzet az, hogy az "egységes" vezetésenek köszönhetően támadt egy kis anomália a vezetők között, ezt pedig én kihasználtam és kiszabadultam a bányából. Úgyhogy most a jól megérdemelt rehabilitációs szabadságomat töltöm. ;) Haverok, buli, fanta...

Azóta voltunk ismét az alkohol beszerzési forrásnál. Továbbra is fenntartom a véleményemet, hogy mégegy ilyen hely nincs a világon. Fehérruhás pinvinek válogatják a whiskeyket, meg a mindenféle szeszeket... Allah valami miatt ide úgy látszik nem szeret nézni. Lehet, hogy az az iszonyatos szarszag az oka ami azon a tájon terjed? Az ojjektum össze van építve egy szállodával, aminek voltunk az éttermében. Az egyik asztalnál két pingvin, előttük egy-egy literes üveg whiskey, egy tálon mindenféle husikák és vígan társalognak, közben arra nagy hangsúlyt fektetnek, hogy fogyjon a szesz. 3 ilyen asztaltársaságot számoltunk össze... Mire kijöttünk a vendéglátóipari egységből, már átjárogattak egymás asztalához, persze nem a hús érdekelte őket. Biztos a hithűségüket vitatták meg...
A szülinapomon volt egy kis ünnepség egy itteni a bajor sörházban. Ott éppen egy kis oktoberfestet tartottak. Érdekes volt... Ők a pincérek:
Megboldogult Dolfi bácsi pörög a sírjában...
A bejáratnál van egy polc, a polcokon a törzsvendégek kupái: Khalid, Ahmed, Mehmed, Radzsiv, stb... Csak néhány Frank, Hansi, Robert van köztük. Allah oda sem lát be biztos...

November közepén érkezem haza, utána kezdődik az igazi élet. Nincs bánya, kevés (civilizáltabb) ork és végre rendelhetek nokedlit pörkölttel, uborkasalátával...
Egy biztos, nem szeretnék Allah lenni... Hiányzik nekem, hogy ennyire hülyének nézzenek?

2007. október 26., péntek

Horgászat

Ma hajnalban kimentünk a tengerre némi halgyilkolászás meg egy-két sellő beszerzése céljából. Reggel 6-kor indultunk. A kikötő hajnalban:
Ilyen a napfelkelte a Perzsa-öbölből:
A seggünk alatt 2db 200 lóerős motor dübörgött... A hajunk meg lobogott a menetszélben. Élmény volt!
Megtaláltam az orkok szülőhelyét, Szauron tornyát. A helyiek szentségtelen nyelvén Burj Dubainak hívják...
Közben az emberek sem tétlenkedtek, felépítették saját tornyaikat.
Jó fél órát mentünk befelé, ez itt már a nagy hajók és remélhetőleg halak világa. Itt van nem messze a Hormuzi-szoros bejárata (vagy kijárata - kinek hogy tetszik). 35 hajót láttam, valszeg az átkelésre várakoztak.
Persze horgásztunk is, meg halat is fogtunk...
A zsákmányunk, kb. 15 kiló hal.
Innentől kezdve lehet irigyelni... Ez így már nagy királyság...
Így el lehet viselni Dubait. Egy kis bizonyíték, hogy tényleg itt vagyok ;)
Napsütés, tenger, jó társaság, sör, horgászat, Dubai... Jó ez így együtt. Így is lehet élni.
Kellett ez a kis kaland, sokat dobott a hangulatomon még akkor is, ha sellőt nem sikerült fognom. Pedig lógattam ám a kukacomat rendesen...
Jut eszembe, otthon mikor láttátok utoljára a napot? ;)
Azt tudtátok-e, hogy Orbán Viktor arab? Al Csuti... Bocsi az erre érzékenyektől...

2007. október 22., hétfő

Balhé, közlekedés

Otthon Bp-n ami van, az gáz. Mire jó ez? Kinek jó ez?
Lehet, hogy elhamarkodottan döntöttem, mikor megbeszéltem a főnökömmel, hogy nem maradok december közepe után? Nem hiányzik nekem az a sok nemzeti hős meg szabadságharcos...
Itt legalább béke van. Amit a sejk mond, az úgy van. Pofázni lehet, csak nem érdekel senkit. Legfeljebb a rendőröket. Itt a rendőrök nem basztatják a népet. Nem igazoltatnak csak úgy, sőt, simán ledudálják a rendőrautót az útról, nem történik semmi, nincs seggbegumibot...
De ha karambol van, akkor a rendőr szava szent. Vitázni lehet, csak irány az indiai seggbedugósba... Láttam már összetört taxit, a sofőr elfutott. Vagy vízuma, vagy jogsija nem volt. Mesélték, hogy egy autós elkent egy bringást, de mire kihívta volna a mentőket már el is tűnt a biciklis. Biztosan legálisan volt itt. Véleményem szerint az autót vezetők legalább felének nincs is jogsija. Amiket bírnak csinálni... Körforgalmon nyílegyenesen át, aztán meg dudál veszettül, ha valaki szabályosan menne. Sávváltás az úgy működik, hogy rádhúzza a kormányt, aztán győzzön ez erősebb. A visszapillantó tükröket nemigen szokták nézni. Az alapvető udvariasság abszolút hiányzik a közlekedésből. A besorolás az a lehetetlen küldetés kategória. Ha van egy megfelelőnek ítélt méretű lyuk, oda szépen határozottan be kell húzni a kormányt. Ha mindezt megsegíted némi dudaszóval, akkor majdnem biztos a siker. Az index nem számít semmit sem. Az, hogy véletlenül egy kicsit is lassítsanak csak úgy maguktól, az ki van zárva.
Itt nincs demokrácia, meg ombucmanó, meg nyilvánosság... Ha nagy hülyeséget csinálsz nagyon elvisznek. Ha nem csinálsz hülyeséget, nem piszkálnak. Ha nem indexelsz, nem tartod a sávot, forgalommal szemben bringázol, nem piszkálnak. Ha piroson mész át és elkapnak megbüntetnek.
Viszont interneten le lehet kérdezni, hogy is állok a büntetésekkel. Hasznos dolog. ;) Meg vannak automaták is, ahol befizetheted a büntetést. Ez is hasznos.

Visszatérve a hozzászólás elejéhez, alaposan el kell gondolkodnom azon, hogy kici orkockák vagy szabadságharcosok között szeretnék élni.

2007. október 19., péntek

Pia+buli

Ma voltunk a titkos forrásnál beszerezni némi sör és egyéb alkoholkészletet... Oda jár a fél Emirátusok. Ott van a fehérek, meg a nem annyira hithű arabok találkozóhelye.
Ilyent még tényleg nem láttam. Amiben nincs legalább 4% alkohol, azt ott nem lehet kapni. Nosza, teszteljük is a boltot gyorsan, van-e Laphroaigh... Volt. Két féle. Volt vagy 30-40 féle whiskey, 30 féle sör, meg amit még el tudtok képzelni. Viszont nem volt jéger meg unikum. Ezek nélkül csak kibírom valahogy... ;) Be is újítottam pár karton sört, meg néhány viszkit.
Mert itt Dubaiban az ember előtt két út áll, az egyik az alkoholizmus, a másik pedig járhatatlan...
Borokból a fél világ termékei megtalálhatók, magyarokat viszont nem találtam. Pedig állítólag néha vannak iyenek is. Viszont a Burj Al Arabban lehet 6 puttonyos Tokaji Aszút kapni. Nem sokkal drágább, mint egy Rolls Royce. ;)
Szerda este elmentünk a Jumeirahba Beach Hotelbe - "a Hullámba" ( http://www.jumeirahbeachhotel.com/ ) sörözni, ott jó kis búzasört lehet kapni. Nagyon jó kis hely. Az öt csillagához képest nem drága. De nagyon profin meg van csinálva. Legközelebb fényképgépet is viszünk. Az előcsarnokban a tetejéig egy kompozíció van, ahol Dubai -illetve a Burj Dubai- a világ közepe, mellette a Hold, körülötte a csillagok. Mindez 25 emelet magasságig kiépítve... Ilyent sem láttam még.
Van egy panorámalift, ami felmegy kívül a 25. emeletig, ott van egy étterem, semmi más, úgyhogy nem igazán lehet nézegetni.
Csütörtök este volt egy kis reset, kezdtünk a szokásos Sport Bárral, aztán átmentünk egy másik szálloda aljában lévő szórakozóhelyre. A bejáratnál nagydarab néger kidobóemberek álltak, ahogy mentünk befelé sorra lepacsiztak velünk. Biztos azt hitték hazajött a gazda... Itt élő zene volt, mégpedig rock. Elég röhelyesek az indonéz, filippínó, meg egyéb ferdeszemű rockbandák. Kicsi vézna emberkék hatalmas gitárokkal, pici vékony csajok, seggig érő hajjal. Ez utóbbiak vagy énekelnek, vagy állnak és csak a fejüket rázzák. A zene nem volt rossz, csak iszonyatosan hangos. Hajnalig söröztünk. Ez már hiányzott.
Holnaptól megint a bánya, jövő hét végén pedig egy kis tengeri horgászat...

2007. október 14., vasárnap

Eltelt egy hónap...

Eltel egy hónap. Történt jó és rossz, kicsi és nagy, mindenféle és minden téren.
Az tisztán látszik, hogy nem tudom megszokni a mindenféle színű, szagú embereket. Meg a kultúrájukat. Már a nyaralás alatt a törököknél is ezekkel voltak gondjaim. Egyszerűen nem tudok hosszabb távon velük együtt élni. És képtelen vagyok elfogadni ezeket a szokásokat, legyenek azok életviteli vagy éppen vallási dolgok. Ez ellen egyet lehet tenni, elmenni innen.
Csak az a baj, hogy ezek jönnek utánam...
Pedig itt van fejlődés, próbálják átvenni a nyugati életvitelt, de csak egy sajátos keverék lesz a dologból. Milyen lehet akkor ázsia? Meg ahonnan a mindenféle emberek jöttek?
Azt sem értem, hogy mi vesz rá magyar, német stb. embereket, hogy ide költözzenek? A csillogás, a pénz, amit otthonról látnak? Dubai nem ilyen. Két hétre igen. Egy szállodából, kis kiruccanásokkal. De a hétköznapok, meg a belváros, Bur Dubai este 7 után, az nem. (nem a közbiztonsággal van a baj, az meglepő módon működik, nem is akárhogyan...)
Meghogy szeretik az arabokat... Csakhogy itt olyannal nem fognak találkozni, kapcsolatot kiépíteni. Azok nem vegyülnek a többiekkel. Akikkel találkozni fognak, azok olyanok, akik mellett otthon jó esetben közömbösen elmennek az utcán.
Találtam olyan fórumokat, ahol kérdezgetik az emberkék, hogy van angol nyelvtudásuk, tanári meg ilyen-olyan diplomájuk, meg Norbi fitnesszedzői papíruk oszt azzal tudnak-e bármit kezdeni itt. Nekik csak ajánlani tudom, hogy először menjenek el otthon egy kisebbségi iskolába. Ha azt élvezik, akkor kijöhetnek ide sok színes lurkót oktatni. Szánalmas...
Orvosok: a jó orvosi állások már be vannak töltve. Vannak még a közkórházak, meg a most épülők. Lehet, hogy modernek, jól felszereltek meg talán még jól is fizetnek de az itteni emberek kultúrájából kiindulva jó gyomor kell hozzá. Nekem annyit nem tudnának fizetni...
Persze, jól lehet keresni. De az sem mindehol van így. Az árakat nem szabad átszámolni, mert csalóka. Pl. egy sör egy bárban átszámolva drágának tűnik. De arányaiban az itteni fizetéshez viszonyítva sokkal olcsóbb, mint otthon egy hasonló helyen.
Ha valaki csak pénzt akar keresni, és toleráns más népek, kultúrák iránt, annak ez egy kánaán lehet.
De ez nekem nem megy. Uff, én beszéltem!

2007. október 13., szombat

Végre vége...

... a ramadánnak. Kezd élet költözni a városba. Előbújtak a pingvinek és a páncélos pingvinek. Merthogy ilynek is élnek errefelé. Az előbbiek a helyi férfiak, talpig fehér-fekete bő ruhában. Az utóbbiak az asszonyaik, akik a fejük búbjától a talpukig feketében vannak. Egy kis résen keresztül lesegetnek kifelé. Ma láttam egy bandzsát is, hát az nagyon röhejes volt.
Kinyitottak a kávéházak, éttermek. Ennek örömére el is rongyoltam kajálni a közeli Pizza Hut-ba, jó kis tengeri herkentyűs pizzát ebédelni. Jó volt.
Visszafelé sétáltam egy jó nagyot, megnézegettem a kirakatokat, bementem néhány üzletbe. Ugyanazt lehet kapni mint otthon és legalább egy áfányival olcsóbban. Ha nem bazárban vesszük meg a cuccot, hanem valami normális boltban, szinte mindenhez adnak világgaranciát. Csak otthon a szervizeseknek kéne elmagyarázni, hogy mit jelent a világgarancia.
A Columbia cuccok pedig 30-50%-kal olcsóbbak. Csak nincs nekik méret. :(
Valamikor megyünk a titkos beszerzési forráshoz piáért. Mert rendes muzulmán, ramadán alatt nem dolgozik... Piát azt itt sehol nem lehet kapni, csak a bárokban. Jól jönne néha egy sör v. egy viszki esténtént. Azt mondták a srácok, hogy ami pia ott nem kapható, az nem is létezik. Meghogy olyant én még nem láttam. Elhiszem. Sok mindent nem láttam még.
De azért szerintem tudnék olyan piát mondani, ami ott nincs. Majd kiderül...

2007. október 11., csütörtök

Vegyesfelvágott II.

A héten több dolgot is láttam Móriában. Kiderült, hogy nem voltam még mindenhol. Azt hittem, hogy megjártam már a tárnák mélyét. De nem. Mória feneketlenül mély. Vannak kiválasztottak, akik tudják az utat lefelé. Jövő héten én is a beavatottak közé fogok tartozni. Lemehetek Mória feneketlen mélységeibe, ahonnan kevesen tértek csak vissza. Kaptam izelítőt az ott rejtőző szörnyetegekről. Baktatunk a kollégámmal kifelé a bányából, mikoris felcsapódik az egyik oldalsó tárna kapuja, majd kirepül mögénk egy vasdarab, majd egy kalapács. Az üvöltést már csak később halljuk: "Giant rat!" És tényleg. Ekkorát még nem láttam. Mint egy macska. Csak kétszer olyan hosszú...
Már értem, hogy a kici orkockák miért vadásztak rá ekkora lelkesedéssel... Két napi sült husi futott ott el...
Szóval lehet, hogy találkozni fogok a Balroggal is. De ha a sors könyvében ez van megírva, ám legyen.
Viszont abban biztos vagyok, hogy otthon a legsötétebb cigány illemtanár az itteni orkokhoz képest. Mosnám a kezemet az ebédhez, a szutyok meg ott mossa a büdös lábát a mosdókagylóba. Ez náluk így szokás, megy vagy jött imába/imából. Ott a zuhanyzó pár lépésre, mossa ott... De az is lehet, hogy nem tudja mire való a zuhanyzó. Csak a teknőt ismeri.
A következő is kifésülködött, kimosakodott mérnök ork - akkorát turházott a mosdóba, hogy majdnem összehánytam magam. Pedig azt hittem, láttam már sokmindent. Szóltam, hogy legalább öblítse le, erre valamit motyogott, aztán megtette. De kollégáim elbeszélései szerint nem egyedülálló esettel állok szemben...
Szóval ilyenek történnek mostanában errefelé.

2007. október 7., vasárnap

Pazarlás, Feri, és egyebek

Hogy kerül ide a Feri? Tudjátok melyik? Hát a Gyurcsányék pici fia. Vízum a magyaroknak csak azóta kell, mióta Feri viccelődött a (talán) szaúdi focistákon. De arról, hogy onnantól kezdve kell vízum, nem szóltak otthon a hírek. Legalábbis ezt pletykálják errefelé, nem néztem utána az igazságnak. Ha megnézitek, tudassátok velem is az igazságot.
De az is biztos, ha valaki kap rezidens vízumot, akkor annak helyi jogosítvány kell, nem elég a nemzetközi. EU tagállamok lakóinak az otthoni jogsi alapján kiállítanak egy megegyező érvényességi idejű helyi jogsit. Kivéve a magyaroknak. Nekik kell vizsgázni.
Itt az építkezésen megy a pazarlás rendesen. Pénzük az van, nem számít, hogy hányszor csinálják meg ugyanazt a munkát. Két hete letérköveztek egy területet Móriában. Tegnap elkezdték feltörni, mert valami oszlopokat raknak oda. Aztán újra lekövezik.
Ugyanez a helyzet az induló oldalon is. Mindent leraktak márványlapokkal. Aztán felépítették a check-in pultokat, szarráfúrták a márványlapokat. Mert a pultok alatt álpadló lesz. Közben a csarnokban a márványlapokra felállították az állványzatot, mert a tetőn még kellett burkolni, meg mittomén. Persze már akkor is potyogott minden a földre. Aztán lebontották az állványokat. A sok kis orkot nem érdekelte/nem fogta fel/nem is tudja mi az ezért a magasról dobálták a lebontott fém állványok elemeit. Ez adott a lapoknak. De semi baj, már cserélik a sérülteket. Csak a gond ott van, hogy ami nem sérült, az már kicsit kopottabb, nem annyira fényes, mint az újak. Szóval ezt mégegyszer újra fogják lapozni. Ha ez megéri az araboknak, ám legyen.
Hamarosan véget ér a ramadán. Akkor megnő a forgalom, kinyitnak a boltok, éttermek, kávézók. Végre lehet kajálni napközben is bárhol, nem kell a zsebemben hazacsempészni a buggyantott bárányszemeket.
Kaptam emilben egy utazási ajánlatot amiben soha vissza nem térő kedvezménnyel hirdetnek 8 napos sharjahi nyaralást. Ez Dubai mellet van pár km-re. Csak az itt a bibi hogy nem említik, ebben a tartományban élnek a legvadabb muzulmánok. Itt még az alkohol birtoklása is törvénybe ütközik. Állítólag a szállodákban sincsen. Szóval narancsléimádók, hajrá!

2007. október 3., szerda

Dubai Marina

Mint ígértem néhány kép a múltkori esti kiruccanásról.
A kikötő:
Az utóbbi képen lévő teraszra ültünk le.
A vendéglátóipari egységben pedig ez történt:
Szóval jól telt az este. Végezetül mégegy kép:
Ez a hely kicsit jobb, mint Mória...

2007. október 2., kedd

Hétköznapok II.

Az általános hangulat a kollégákkal igen jó. Ma például ultiztunk, mondjuk a szinvonalról sok mindent elárul, hogy én voltam a májer.
Móriában az orkok köszönik jól vannak. Felfedeztem egy kasztot az orkok között - a létrás orkokat. Külsőleg semmiben nem különböznek a többitől, de amiről meg lehet ismerni őket, az -nevükből adódóan- a létra a vállukon. Ezek semmit nem dolgoznak, csak oda viszik a többi orknak a létrát, ahova kell. Ott letámasztják, mejd leülnek a tövébe. Ketten vannak, a létra hosszától függetlenül. De legalább profik. Jött velem pont szembe egy ilyen páros a folyosón. Na, már kezdtem volna kikerülni a csapatot, mikor egyszer csak eltűntek előlem. Gyakorlatilag egyszerre léptek oldalra, így a létra egy szempillantás alatt sávot váltott, majd folytatta az útját... Na ez a profizmus. Hány év kellett ehhez?
Tegnap este voltunk a Dubai Marina-ban, ez egy mesterséges öböl, ahol yachtok sorakoznak, hátul van egy bolt, ahol megmondod, hogy a 225-ös yachtot szeretnéd, és viheted is. Körben ameddig a szem ellát épülnek a felhőkarcolók. És persze félkész állapotban is ki vannak világítva. No nem egyszerű fehér fénnyel, hanem színesen. Nagyon szép. Egy dolog rontotta a hangulatot, hogy semmi szeszt nem lehetett kapni. Szóval narancslé+ásványvíz kombót ittunk.
No meg persze sisáztunk. Eperízűt... Majd lesz egy-két kép is, mihelyst megkapom a memóriakártyát...
Egy átlagos felhőkarcolóban Marinában egy 40-45 m2 garzon 10-11m HUF. Egy 65-70nm-es 30 misi. Lehet, hogy nem érdemes Bp-n venni lakást? Viszont itt az a baj, hogy a tulajdon az araboké marad, mert amit megveszel az 99 évre lesz csak a tiéd. Utána lehet elölről kezdeni. (Az elölről-t jól írtam? ;) )
Egyre több a program a kollégákkal, viszont most kezdem érezni a honvágyat. De majd elmúlik, ezen mindenki átesett. Tegnap a német nagyfőnök behívott és érdeklődött az esetleges hosszabítási szándékom felől. Nagyon meg lehetnek szorulva, ha 2,5 hét után hosszabb távon számít rám...
Amúgy a ramadánnal még mindig fullon vagyok. Úgy könnyű önmegtartóztatni, hogy nincs mitől. De ha mondjuk zabálhatnék az arabok orra előtt, na az már tényleg kihívás lenne nekik...
"-Pityesz, mikor megyünk megint narancslevezni?
-Ne b.szogassatok! Nem tudtam, hogy ott nincs sör..."

2007. szeptember 27., csütörtök

Sport Bar

Ez jó hely. Ide szoktunk hétvégenként járni vacsizni meg sörözni. Két része van, a kajálós, meg a sörözős. Van vagy 20 különböző méretű tv a teremben, mindenhol foci és amerikai foci meccsek mennek. Persze mindegyik tv-n más. Ha valahol gól (pont vagy mittudomén) van, akkor annak a tv-nek a hangja jön az összesen. Aki akarja megnézi, hol volt esemény.
Sörökből van Foster's, Heineken, Guiness meg még 3 fajta, eddig csak ezeket próbáltam. Jófajta csapoltak, nincs velük gond. A kajájuk is jó. Disznó nincsen, de amit marhából, tyúkból (Yeti, figyelsz?), bárányból ki lehet hozni, az itt megtalálható. Nem kell fél órát várni, míg a pincér úgy gondolja, hogy most már eleget tornáztál, és észrevesz... Ha ürül a poharad, jön, hogy "Once more?"
Árak: egy jófajta bárányborda, 5,5 Foster's-el 160dhs. Ez a 4 csillagos szállodai bár árait nézve nem drága. Összességében azt lehet elmondani, hogy az árak ugyanott vannak, vagy alacsonyabbak, mint Mo-n. Igaz, hogy itt nincs ÁFA. De jövőre már lesz. 5%-kal kezdenek, és felnyomják 10%-ig. Szar nekik, mi?
Jó hír a végére, megjavult az autóm. Vagy kiégett a hibajelző lámpa...

2007. szeptember 26., szerda

Vegyesfelvágott

Valóban elvitték az autót szervizbe, sőt, vissza is hozták szépen kitakarítva. De a hibajelző lámpa még mindig ég. Azt mondták, ennek égnie kell, jó ez így. Nekem mindegy, nem az én autóm. Ja és bocs, hogy vigyázni próbáltam a Te autódra, Abdul.
Van a világon 3 hely, ahova nem fogok elmenni soha:
1. India - csak a lakóival van bajom. Nem is kicsi. Eddig nem voltam (vagy nem is tudom...) fajgyűlölő. Dehát az élet mindig hoz olyan dolgokat, amikor át kell gondolni az embernek az életfelfogását. Szóval ez sok kicsi ork büdös, homokos, gusztustalan, meg alattomos rohadék is ráadásul. Az első az előfordulhat mindenekivel. A második már kevesebbekkel. Ma láttam valódi orksmacit is, mikor két sisakos orkocska először csak a nóziját dörzsölte össze, majd jött a csók. Semmi nyelves, meg ilyesmi, csak csók. Szal ez már több, mint a falubeliek közti haverság. Hogy hol itt a határ? Hát a tövénél...
Akkorákat szoktak herákolni, meg utána szép színeset köpni, hogy én ilyent még nem láttam. De mindnehova, amerre járnak. Az elején még elcsodálkoztam rajta, hogy mi járt itt, ami ekkora izét rakott ide az út közepére, de mostmár tudom. Minél kisebb, annál nagyobb hanggal, annál színesebben tudja tálalni a dolgot.
Ha dolgozni kell, akkor a kifogásokat kereseik. Nemcsak ramadán idején, amúgy is. De ha valami feladatot kapnak, amikor számon lehet kérni valamit valakin, akkor ekkora köcsögöket még nem láttam. A legrosszabb az, hogy még ötleteik is vannak. Ilyenkor nem lehet velük beszélni, elmagyarázni dolgokat, hogy esetleg hibás/nem megvalósítható/nem szerepelt a tervben/kell a f.sznak/stb. az ötlete. Simán beírja hogy szar az egész. Hiába no, csak orkok...
2. Kína - leültem ebédelni egy maláj és egy kínai kollégával, ugyanis velük dolgozom együtt. A maláj gyerek korrekt csávó, csak jót tudok mondani róla. De a kínai, tátott szájjal, csámcsogva eszik. Ráadaásul valami disznóhúst hozott, ami tiszta szőr volt. És -mert fasza gyerek- meg is kínált. Visszautasítani nagy udvariatlanság, ezért elmagyaráztam neki, hogy mi magyarok csak vacsorára eszünk disznóhúst. Szerintem elhitte. Nagyon remélem nem jön át...
3. Thaiföld - a thaiok csoszognak és csámcsognak. Hozzászoktak a bambuszpapucshoz, az meg ugye csak úgy működik jól, ha csoszogni lehet benne. Simán megmondom, hogy thaiok vannak a közelben. Az még a szokásuk, hogy közel tolják a fejüket hozzád miközben esznek, elkezdenek beszélni és közben csámcsiznak. Guszta látvány.
Közben tanítom az indiai kollégákat: "Én kicsi majmom means my dear friend."

2007. szeptember 25., kedd

Amivel tele van...

...az a ramadán. Ilyenkor elbújnak, semmit nem csinálnak. Nem is dolgoznak. Még az sem, akinek semmi köze hozzá, csak kicsit sötétebb a bőre. Hazafelé nem negyedóránként, hanem félóránként indulnak a mikrobuszok (elvisznek minket az autóinkhoz a parkolóba) és alaposan meg vannak tömve. Mert ramadán van. És indiai sofőrök. De ebédelni, meg napközben inni, azt szoktak. Dolgozni azt nem lehet... Honnan is ismerős ez? Ja, hogy a közös ősök?
De az arabok is hülyének nézik Allahot (továbbiakban csak A!). Merthogy sötétben nem lát. Amúgy a legnagyobb, leghatalmasabb, legegyetlenebb, legakármibb, stb. isten. A! helyében én az összes kaját, amit sötétben befal az én kis szutykos népem, Hajdú csilis sajttá változtatnám. Akkor lenne ám csak nagy böjtölés... Aztán mindjárt nem kéne egy hónapig tisztulni.
De lehet, hogy A! szereti, ha a kis szutykos népének jól megy a biznisze. Akkor viszont jól betett mindenkinek, aki ezidőtájt errefelé jár és nem osztja a nézeteit. Végül is a kis szutykos népe azt kántálja, hogy A! az egyetlen, bármit csinálhat.
Még az autómon is kigyulladt a motorhiba jelző lámpa. Pedig Toyota. De lehet, hogy neki éppen most kezdődik a ramadán. Kicsit megcsúszott vele, szóval nemcsak csúnya, még hülye is a szentem. De nem baj, holnap még megyek vele dolgozni, a parkolóban lerakom, jön a szerviz, elviszi és du. 5-ig ugyanoda visszaviszi. Bár most ramadán van, szóval a franc se tudja... De amúgy ez is arabisztán! Otthon, Európa szívében ez miért nem működik? "Jövő hét közepén reggel 8-kor tudjuk fogadni..."

2007. szeptember 23., vasárnap

Hétköznapok

Semmi különös nem történik. Ezek a hétköznapok ugyanarról szólnak, mint otthon. Azzal a különbséggel, hogy hazafelé el lehet tévedni.
Itt korán sötétedik, este 7-kor már lemegy a nap. Ha ezután végzek a bevásárlással, akkor már a távoli kivilágított felhőkarcolók látványa annyira lefoglal, hogy néha elfelejtek a jó sávba sorolni. Utána már nincs visszaút, mert a kereszteződések nagy része felüljáróval van megoldva. Jön az eltévedés, a magány, a szomjhalál, a keselyűk, stb...
Amúgy ide lehetne jönni Mo-ról az illetékeseknek megtanulni, hogy kell kitáblázni mindent. Gyakorlatilag térkép nélkül haza lehet találni autóval. Minden kereszteződésnél hatalmas táblákon az egyes városnegyedek irányai. Kitáblázva a hidak, a híresebb építmények.
Egyre újabb és távolabbi bevásárlóközpontokba merészkedek el. Minél távolabb vannak a várostól, annál kisebb a tömeg, mérsékeltebbek az árak, a kínálat viszont nem változik. Ilyenkor csak az a gáz, hogy melósruhában bámészkodok a kirakatok előtt. De senki nem akar utánamdobni valami jófajta telefont, fényképgépet vagy valami apró ajándékot. Még így is Nagy Fehér Embernek számítok. Akit le lehet húzni. Kollégám vett valami sarki boltban fényképgépet, az árus a készülék kiírt áránál 30%-al többel indított. Végül megegyeztek a kiírt ár 80%-ában. A csávó vigyorából ítélve, még így is szakított rendesen... Jó kis gép, csak a váz Mo-n 190k HUF+objektív+memkártya+táska+ÁFA. Itt mindez 170k volt. Igaz, hogy egy év sarkibolti garancia van rá. Szóval alkudni lehet még a műszaki boltokban is. Nyilván nem állok neki alkudozni a hipermarket pénztárosával, hogy engedjen 3 dirhamot a sárga klotyópapírból...
A nagyobb boltokban gyakorlatilag ugyanazokat a márkákat is lehet kapni, mint otton. Van Nutella is. Nyami. Nyaminyami. (Melák szereti a Nutellát...)
Vettem Hajdú sajtot. Ez pl. magyar termék. Már értem miért hordják ide. Mert szar. De elárulom, itt is halmokban áll, és senki nem veszi. Van ebből csilis is, az még szarabb. Hahó, lehet tovább vinni... A gurigát amit vettem, leviszem Móriába, aztán megmérgezem vele az orkokat.
Meleg van. Izzadunk, ezért inni kell. Tudatosan. Inni-pisilni. Ha nem iszol kiszáradsz, ha nem pisilsz - húgycső és vesegyulladásod lesz. Aztán megdöglesz. Ha nem ezektől, akkor az infúziós tűtől, amit beléd nyomnak.
A napi folyadékmennyiségem:
- be: kb. 5 liter
- ki: majd megmérem...

2007. szeptember 21., péntek

Városnézés

Ma végre bejutottunk a városba. Egyik kollégám vitt be, neki már van némi helyismerete.
Elindultunk. Kb. 5 perc alatt értünk be autóval a felhőkarcolók közé. Olyan mint Manhattan. Csak azt 100 évig építették, ezt meg 10 év alatt húzták fel.
Ez a felhőkarcoló egészen pofás.
Felmentünk az egyik tetejére. Ezeknek a tetején fürdőmedence van. Meg gyerekeknek játszószoba üvegfallal a 35. emeleten! Ilyen a kilátás a gyerekszobából:
Szar lehet ebben a házban gyereknek lenni...
Felmentünk a tetőre. A tériszonyom meg én. Az vigasztalt, hogy nem mi vagyunk a legmagasabban:
Mindenhol építkeznek. Tele van toronydarukkal az egész város. Van egy komplett városnegyed, ahol most építenek nagyon sok felhőkarcolót. Lenyűgöző látvány.
Megnéztük az épülő Burj Dubait, ami már most a legmagasabb épület. Az építkezésen a biztonságiak nagyon leszarták, hogy bemegyünk és fényképezünk.

Elmentünk egy bevásárlóközpontba, a Medinat Jumeirah-ba. Az maga a csoda. Néhány kép a komplexumról:

Ezeken a csatornákon lehet sétahajókázni. Nem kicsi pocsolya, az egyszer biztos. Ennyit mára. Holnaptól irány Mória!

2007. szeptember 20., csütörtök

Sör

Na, ezt a szénsavas izét nem kívánom. Nagyon nehezen csúszott le a harmadik. :D
Alig vártam már, hogy ihassak valami bubimenteset. Ez a kollégámnál meg is történt, van neki jó kis alföldi házi barackpálinkája. Mindjárt kettő is volt. Hazafelé meg is kérdeztem a watchmant, "How are you?" - na ezt nem szoktam . Maximum intek neki. Ilyen csávója minden háznak van, amolyan házmesterféle. Csak sokkal sötétebb annál. Kívül, belül.
1. szabály: sötéttel nem haverkodunk. Onnantól kezdve hülyére veszi az embert. Nem kell belerúgni, de nincs haverság. Utcán nem kérdezünk, nem állunk meg ha szól, stb. Ez komoly, már több embertől is hallottam. Még indiai mérnöktől is. A saját fajátáját utálja. Szar az élet... :)
2. szabály: ha eltévedünk, akkor taxi. De itt meg az a baj, hogy az utcanevek kerületenként ismétlődnek. Pl. minden kerületben (district) van 13. utca, sőt, ennek van a és b része is. Ezt pedig nem fogja tudni rajtunk kívül a kutya sem. Itt nem címek, hanem P.O Box-ok vannak. Úgyhogy meg kell jegyezni valami lakóhelyünkhöz közeli nagy, ismert objektumot (plaza, szalloda, híd, stb.) - ezt ismerni fogja a taxis. Onnantól gyalog v. az irányításunk alapján a taxis is elvisz haza.

Mint már említettem voltunk sörözni egy pubban a kollégákkal. Nagyon jó társaság, már mindenkit ismerek, mindenkivel dumáltam egy jót. Úgy érzem, ennyire hamar még nem sikerült beilleszkedni a csapatba egyik melóhelyemen sem. Szóval társaságilag jól érzem magam.
Holnap du. (nekünk péntek a hét vége -szombaton már munka) egyik kollégámmal bemegyünk a DUBAI-ba. Nem titkolt célunk a fényképezés. Ha minden yoool megy, akkor lesznek képek. És akkor tényleg lesz bizonyítékom, hogy itt vagyok Dubaiban. (vagy király PhotoShop-os vagyok :)
Ma anyagbeszerezni voltunk a városban. Jártunk az egyik plázában, ami a reptér mellett van. Emberek kevesen vannak, jók az áraik. Tankoltunk is egy kútnál, 45l benzin került 56 dirhamba. 1AED=49,9HUF. Jó, mi? Mindezt úgy, hogy ki sem kellett szállni az autóból. Minden kúton ott van a mobil terminal, ahol lehúzzák a bankkártyát, "oszt jónapot".
Angol: fejlődök. Első napon egy indiai tartott balesetvédelmi oktatást. Velem volt a főnököm is, kb. 5 perc után megkérdeztem tőle:
-Te érted?
-Nem.
Vazzeg, a hülye fárszi kiejtéssel tolta az angolt. Vagy legalábbis erre tippeltünk. De a végén a tesztet sikeresen kitöltöttem. Részlet:
"x. Miért kell munkavédelmi sisakot viselni az építkezés területén:
a. Esik az eső"
Ennyi elég is a balesetvédelmi oktatásról. Ugyanaz van az indiai kubikusnak, mint a német vezető programozónak.
Mikor megkérdeztem a kollégákat, hogy mikor esett itt az eső utoljára, hát erősen gondolkodtak. Aztán kiegyeztek májusban.
Na megyek, feltöltöm az akkukat a fényképgéphez...

2007. szeptember 19., szerda

Plaza

Most, hogy van autóm, bementem egy plázába. A Deira City Centerbe. Hát ezek a plázák mind egyformák. Csak méretben térnek el egymástól. Ez a kisebb, ámde szinvonalasabbak közé tartozik.
Mindenhol "európai" ruhát lehet kapni. Csadorboltot nem láttam. Itt legalább van normális bolt, ahol be lehet szerezni mindent. Amolyan Tesco-féle. Lehet olyan dolgokat kapni, mint Mo-n. Van Jif súrolószer is.
Az autóvezetés kicsit másképpen működik. Lehet szabálytalankodni, meg erőszakoskodni, egy a lényeg, határozottan kell csinálni. Akkor tudják mire számíthatnak, fel tudnak rá készülni. Néha. Ha tökölősen váltok sávot, akkor dudálnak. Ma hazafelé pl. szembe jött velem egy csávó gyalog, a sáv közepén. Nem úgy nézett ki, mint aki le akar menni az útról, nekem kellett kikerülni. Jó anyagot szívhatott.
Szóval minden előfordulhat, meg annak az ellenkezője is.

2007. szeptember 18., kedd

Mória

Ma jártam Móriában. Tényleg tele van kicsi barna orkokkal. El is tévedtem. Vagy 15 percet bolyongtam az oszlopok és állványok között, mire olyan helyre értem, ami ismerős volt.
Ezeket a barna orkokat tudatosan tudatlanságban, nyomorban tartják. Ha ezek öntudatra ébrednének, elvágnák a fehérek torkát, aztán átvennék a hatalmat. Nem hiába van indiában ez a kasztrendszer. Elhitetik velük, hogy szarhordó parasztnál többek nem lehetnek.
Igénytelenek, gusztustalanok, büdösek. Ezt látnotok kellene. Vannak imahelyiségeik - ponyvával körbekerítettek maguknak néhány oszlopot - ennyi kell nekik. Vannak sötét sarkok, ahol több tíz(száz) leterített kartonpapír, ponyva, stb van. Némelyiken alszanak. A többi melózik. Aztán cserélnek. Bazmeg... Ez is Dubai.
De legalább a Balrog nem jött. Bár tuti ott van valahol...

2007. szeptember 17., hétfő

Munka

Megvolt az első két munkanapom. A munka nem lesz rossz, az német "kollégák" köcsögök, a magyarok pedig jó fejek.
Az épülő reptér meg érdekes. A repülőgép beállók meg két emeletesek. Az A380-as Airbusok kiszolgálásához építették. A csomagszállító rendszer láttán a logisztika tanáraink összhugyoznák magukat. 6 emeletes. 3 a föld fölött, 3 alatta. Ezt néha meg kell mászni, a padló rácsos, szóval gyógyítja a tériszonyt rendesen. Viszont ha leteszel valami kisebb tárgyat, annak alul egy indiai majd örül. A nagykalapácsnak is biztos.
Az mekkora buli, mikor középen állsz, és alattad-feletted zúznak a csomagszállító tálcák. Napi 6-8 ezer csomag tologatására van kialakítva a rendszer. Látványos, mikor mennek tároló konvejoron a sárga dodzsemek. Kedvem volt beleülni az egyikbe, de mondták, most már nem biztonságos. 2-3 hónapja még buliból ki lehetett próbálni pár kanyart. De most már felgyorsították, ki lehet csúszni belőle.
Láttam ma karambolt, az egyik bőrönd kicsúszott a tálcából az egyik elágazásnál, a következő talicska meg szarrátörte. Szóval ne vegyetek kemény bőröndöt, ne legyen kereke, ne legyenek kiálló biszbaszai. Mert ezek beakadnak, beszorulnak, kicsúsznak, aztán sose lesz meg, leesik/leveszik a szalagról és elfelejtik visszatenni. Ja, a csomagba meg mostantól ne tegyetek kólát. Mert azt a röntgen veszélyes anyagnak látja, ugyanis most kezdik lecserélni a szoftvereket felkészülve a folyékony bombákra. Itt már bejelez a kólára.
Indiaiakból, pakisztániakból igen sok van. Az üzletekben csak olyan dolgozik. Ja, meg ferdeszemű. De az mindenhol van.
Naponta több indiai pasit látok akik egymást ölelve mászkálnak, vagy egymás kezét fogják. Az itteniek mondták, hogy ez náluk a testvériséget jelenti, hogy egy családból, törzsből, barlangból, bokorból vagy mittoménhonnan valók. Szerintem egyszerűen csak buzik.
Helyi arabot alig látni Dolgozni meg annyit se. Onnan lehet megismerni, hogy hófehér kaftánban van. Mindent a barnák meg a fehérek csinálnak. Egy indiai melós, napi 14-16 órás melóért, havi 1-2 pihenőnappal keres havi 400-500 dirhamot. Ez 20-25 ezer forint.
Viszont nincs bűnözés. Az autót nyitva hagyhatod. Mert ha valaki lop, valaki biztos látja és megmondja a rendőröknek. Akkor viszont dutyi, aztán kitoloncolás. A család meg éhen pusztul.
Ma kaptam meg az autómat. Na milyent? Toyotát. Toyota Echot. Ez olyan mint a Yaris, csak 4 ajtós. 1.3-as automata váltós.
Amúgy a híres Dubaiból még semmit sem láttam. Majd egyszer...

2007. szeptember 15., szombat

Megérkeztem...

Sikeresen megérkeztünk a csomagommal együtt. A repülőút hosszú volt, nem bírtam mit kezdeni magammal, hiába voltak filmek, kaja, meg minden. Legközelebb business classon fogok utazni, még ha egy hétig nem is sörözök. ;)
Ott dönthető, masszírozós székek vannak. Meg külön tévé amiben még játékok is vannak. Meg ott szebb volt az utaskísérő is. Nekem meg egy -szerintem- félhülye-buzi kombó pasi jutott. A kettővel előttem ülő kopasz arabnak mindig simogatta a fejét, mikor elment mellette. Már vártam, hogy mikor metszi el a torkát az arab. Amúgy a Lauda Air eléggé lepukkant, foszladozó ülésű Boeing 737-800-as gépével mentünk.
Irán fölött voltunk, mikor sok nagy lobogó lángot lehetett látni. A pilóta mondta, hogy azok az olajfinomítók. Voltunk vagy 11000m magasan, mekkora lángok lehettek azok!?
Leszállás után kb. 15-20 percet még gurult a gép, úgy hogy sehol nem állt meg. Nem semmi méretű a reptér. Bent az épületben kb. 10 percet kellett mozgójárdáznom, meg még 10 percet mozgólépcsőzni meg gyalogolni mire elértem az útlevél ellenőrzéshez.
Hatalmas terem, benne vagy 30 ablak, ennek fele működött. Mindenhol 50m hosszú sor. Ez kb 35 perces sorbanállás, majd az arab kötözködik, hogy mondjam meg a szállodám címét. Végül kiegyeztünk a főnökom dubai mobilszámában. Beengedtek. A csomagokra vigyázott egy indiai a futószalag mellett, akinek meg kellett mutatni a tikettet, aztán adta is a cuccot.
A belépő emberek 80%-a indiai, pakisztáni vagy csak úgy néznek ki. Kell az utánpótlás, mert erősen fogyóeszköznek számítanak. Napi 100-150 elpusztul a rossz nyelvek szerint. Leesik, leütik, leszúrják, stb.
A főnököm várt a reptéren, elvitt a szállásomra. Az éjszakai Dubai jól néz ki. Ki van világítva.
A lakásom egész jó, de egy takarítás ráférne. Önként jelentkező van?
Van még mosógép is. Meg internet. Lassú, de internet. Ma nem kellett mennem dolgozni, a feladatom az volt, hogy ismerkedjek a környékel. Kaptam eligazítást, hogy merre menjek, mit vegyek. El is indultam dél körül, hogy kajálok egy jót, de itt ramadán van. Kaja nincsen. Ba...ák meg! De találtam egy élelmiszerboltot, ahol minden volt, szóval túl fogom élni.
Bementem egy kisebb plázába ahova mondták hogy menjek kajolni - lásd fent. Alig voltak emberek, három emeletes, tele üzletekkel. Fél óra után meguntam, bejártam a mozgólépcső környékét, meg a földszint felét talán. És ez a kicsi. De körbe van rakva darukkal, szóval növésben van. Árakat nemigen néztem, majd később. Voltam egy 3 emeletes Computer Plazaban is, ott minden van, ami számítógéppel kapcsolatos. Ott telefonokat néztem, azok kb. 20%-kal voltak olcsóbbak, mint Mo-n.
Este sörözés a kollégákal, holnap pedig kezdődik a meló.
Ja, éjszaka(hajnali 4-itteni idő szerint) tettem vettem itthon, mikor valaki beüvöltött az ablakon. Megyek az erkélyre, hogy mi van, hát nem messze innen van egy minaret, abban meg lakik egy elektromos müezzin. De mint kiderült van több ilyen is a környéken. Meghatározott időközönként rázendítenek. Persze nem egyszerre, hanem kánonban. És mindegyik mást énekel. Fasza. Vagy megszokom, vagy megyek a fegyverpiacra aztán kilövöm.

2007. szeptember 14., péntek

Időzóna

A blog időzónáját Dubaira állítottam, azért mutat a bejegyzéseknél 2 órával többet. Mikor Mo-n átállas lesz, akkor 3 óra lesz az előny.

Utazás

Itt ülök Bécsben reptéren, és várom, hogy beszállhassak. Addig még legalább fél óra, az indulásig egy.
Ez a reptér tele van sötétbőrűekkel. Hát, ezt nagyon nehéz lesz megszoknom. Pedig nem is vagyok fajgyűlölő. Nem hát... ;)
Innen megy mindenhova gép, olyanokat láttam kiírva, hogy Mombasa, Kuala Lumpur...
A várakozás eddig nem is volt olyan szörnyű. Találtam egy lábtartós széket a váróterem ablaka mellett, onnan nézegettem a repülőket, meg olvastam.
Bp-ről egy Bombardier Q300-as géppel jöttünk, ez propelleres kacat volt. De repült, nem esett le és nem maradt fent. Viszont akkora lábtér volt, hogy teljesen ki tudtam nyújtani a lábiamat. Azt hittem, ezeket már csak hobbiból reptetik, nem menetrendszerűen. Remélem nem valami Frédi-Béni tekerős géppel megyünk tovább.
Legközelebb nemtom mikor lesz netem, majd jelentkezem.


2007. szeptember 12., szerda

Kezdődik...

Most már konkrétan tudom mikor megyek:
Szeptember 14.
11:55 Bp - 12:50 Wien
17:20 Wien - 01:05 Dubai
Szóval unatkozhatok Bécsben négy és fél órát...

De legalább szombaton hajnalban érek célba. Milyen jó lesz vasárnap reggel melóba menni...
Valszeg az első napon mindenféle ügyintézés lesz. Megdöbbentett, hogy Mo-n milyen bonyolult egy diploma idegen nyelvű hitelesítése.
Első lépés, hogy hitelesítteted az Oktatási Minisztériumnál. Ez ingyé van. Aztán jön a Külügyminisztérium. Ez nincs ingyé. Egy pöcsét, és ráadásul a következő munkanapon délutánra készül el.
Még szerencse, hogy oltás nem kell. Fizetek, aztán megszúrnak. Valamikor...
Most, hogy pakolni kell, a beszarásjelző bit bebillent.
Az, hogy Dubai, k..va jól hangzik. De ott melózni kell. Ez már nem a töklógatós kategória. Heti 6 nap, napi 10 óra meló. Most, hogy jön az ősz, csak 35-39 fokok lesznek. A páratartalom 45-55% közötti. De -akik ismernek tudják, hogy- szarrá fogom izzadni magam. Napi 2-3 váltás ruhát célszerű magunknál tartani.
De ugyanakkor jó is, hogy nem Mo-n. Más népek, más meló, más környezet. Jó lesz ez. Esti bulik, piálasok a Burj Al Arab-ban, stb ;)
A végén még sok feleségem lesz, és akkor az arabok elismernek hátrányos helyzetűnek és jár nekem valami pár ezer dolláros havi apanázs. A remény hal meg utoljára...